Witam wszystkich. W dzisiejszej notce powiem krótko o pewnej japońskiej potrawie, o której chyba każdy słyszał, mianowicie sushi. Sushi jest to potrawa japońska złożona głównie z gotowanego ryżu z dodadkami surowych ryb, owoców morza, warzyw, wodowostów nori. Do sushi podaje się sos sojowy, chrzan wasabi oraz marynowany imbir,a do picia zielona herbatę. W Japoni tradycyjne sushi spożywa się palcami. Jest również mała uwaga, jeżeli już decydujemy się zjeść tę potrawę to nie wolo zostawić na tależu nadgryzionego kawałka, nawet jesli nam nie posmakowało.
Rodzaje sushi:
*NIGIRI-ZUSHI (sushi formowane w dloni) - ryż formuje się w paluszki i kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza.
*MAKI-ZUSHI - ryż oraz rybę układa się na płacie wodorostu i zawija w rulonik.
*CHIRASHI-ZUSHI - podane jako miseczka z ryżem z ułozonymi na nim kawałkami sashimi
*TEMAKI-ZUSHI - na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, z których każdy sam robi swoje sushi.
*URAMAKI - sushi średniego rozmiaru z dwoma lub więcej skladnikami.
* FUTOMAKI - walec ma jakieś 3-4 cm grubości, zawiera zwykla dwa lub trzy składniki.
*HOSOMAKI - grube na 2 cm i wypełnione jednym składnikiem:
=> KAPPA MAKI - hosomaki z ogórkiem
=> TEKKA MAKI - hosomaki z surowym tuńczykiem
=> NEGITORO MAKI - hosomaki ze szypiorkiem i rozdrobnionym tuńczykiem
=> TSUNA MAYO MAKI - hosomaki z tuńczykiem i majonezem
Nie wiem, czemu, ale przy temaki-zushi (a właściwie jego zdjęciu) zachciałam tam mieszkać... :(
OdpowiedzUsuńRanek, a Ty z rodziną klęczysz przy stole, zajadając takie sushi przy świetle słońca, jeszcze do tego rozmawiasz po japońsku...
Aww. Me gusta. :3