wtorek, 17 kwietnia 2012

Kuchnia japońska

Witam wszystkich ponownie. W tej notce chciałabym opowiedzieć trochę o kuchni japońskiej. Kuchnia ta różni się od tej, z którą mamy do czynienia na co dzień i jest popularna wśród innych krajów. Należy też wspomnieć, że potrawy japońskie są bardzo zdrowe i proste w przygotowaniu. Dania sa przygotowywane szybko, gdyż prostotą każdej kuchni azjatyckiej jest prostota. Charakterystyczny dla kuchni japońskiej jest ryż, z którego przyżądza się prawie każdą potrawę, ryby, owoce morza, warzywa i wodorosty.






Nakrywając do stołu Japończycy po lewej stronie układają miseczkę z ryżem, a po prawej z zupą. Natomiast pałeczki leżą równolegle przed nimi.


Rodzaje dań:

*namasumono – potrawy podawane na surowo
*nikomono – dania gotowane (zupy, dania na parze, potrawki z ryb czy owoców morza)
*teppanyaki – dania grilowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie
*yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie
*agemono – dania smażone lub frytowane w głębokim oleju
*tsukemono – japońskie pikle czyli warzywa marynowane
*sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw, ryb i owoców morza
*gohanmono – potrawy z ryżu
*sushi 

Przykładowe potrawy japońskie:
- Yakisoba













Danie to pochodzi z Chin. W dosłownym tlumaczeniu yakisoba oznacza smazone kluski. Jest to makaron soba smazony z róznymi ważywami, mięsem czy rybą.

- Ramen












Japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Obecnie stanowi jeden z najczęściej spotykanych fastfoodów. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych.

- Sukiyaki














- Sushi


















- Dango




3 komentarze:

  1. Da-n-go! Da-n-go! Wielka rodzina dango!
    Gomen nasai, tak mi się skojarzyło. xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli chodzi o kuchnię japońską, to moją ulubioną przekąską jest sushi. Kiedyś często jadałam sushi w lokalnej restauracji, a dziś sama przygotowuję te danie w domu. Do przyrządzania sushi używam specjalnego zestawu https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi wraz z kompletem naczyń do serwowania. Uważam, że odpowiednio podane sushi wygląda jeszcze bardziej zachęcająco i apetycznie. Polecam o tym pamiętać.

    OdpowiedzUsuń